Nikah memuru olmak için gerekli şartlar, süreçler ve gerekli eğitimler hakkında bilgi edinmek isteyenler için, nasıl olunur, kimler olabilir ve nasıl başvuruda bulunulur gibi konuların detayları haberimizin devamında.
1926 yılında Medeni Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte, resmi nikah kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, resmi nikah yasalara uygun olarak kıyılan ve devlet kayıtlarına geçen nikah anlamına gelmektedir. Bu süreçle birlikte, nikah memurluğu olarak adlandırılan bir meslek dalı ortaya çıkmıştır. Bu meslek, belediye başkanı veya onun görevlendirdiği vekil tarafından belediye içerisinde, köylerde ise muhtar tarafından kıyılabildiği gibi, son zamanlarda müftülüklerde de yer almaktadır. Ayrıca, ülkemizde halen nikahların büyük çoğunluğu nikah memurları tarafından kıyılmaktadır. Bu nedenle, kişilerin nikah memurluğu mesleği hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu meslekte yer alan kişilerin görevleri, sorumlulukları ve yetkileri nelerdir ve ne tür işler yaparlar?
Nikah memurluğu mesleği, evlenmek isteyen kişilerin başvurularını kabul etmek, evlenme dosyasını hazırlamak ve koordinasyonunu sağlamak, başvuru yapan kişilerin kütüklerini inceleyerek evlenmelerine engel var mı yok mu bakmak, nikah cüzdanını hazırlamak, ilçe nüfus müdürlüğüne evlilik akdini bildirmek, belirlenen gün ve saatte belediye başkanına vekaleten nikah akdini gerçekleştirmek, yapılan işlemlerin kayıtlarını tutmak ve saklamak, ilgili yasalarla belirlenen görevleri itina ve çabuklukla yürütmek şeklindedir. Peki nikah memuru nasıl olunur, olmak için hangi liseye gitmek gerekir? Bu konuların cevabı haberimizin devamında.
Nikah memurluğu mesleği, belediyelerde belediye başkanları tarafından yürütülen bir görevdir. Bu yetkiler belediye başkanları tarafından başka bir devlet memuruna devredilebilir. Bu kişilere nikah memuru denilmektedir. Nikah memuru olmak için belediye bünyesinde çalışan bir memur olmanız ve belediye başkanının sizi nikah memurluğu olarak görevlendirmesi yeterlidir. Bunun dışında, nikah memuru olmak için herhangi bir üniversite veya bölüm mezunu olmanıza gerek yoktur. Ülkemizde, lise mezunu olan çok sayıda kişi nikah memurluğu görevi yapmaktadır.
Nikah memurluğu mesleğine adım atmak isteyen vatandaşlarımız için tek şart belediye bünyesinde çalışmaktır. Belediye bünyesinde çalışan tüm memurlar, belediye başkanının yetki vermesi durumunda nikah memur olabilecektir. Bu mesleği icra etme şansı elde edebilmek için belediye başkanının gözüne girmek gerekmektedir.
Nikah memurluğu mesleği hakkında en çok merak edilen konulardan biri, nikah memurlarının gün, hafta ve ayda ne kadar çalıştıklarıdır. Nikah memurları, diğer memurlar gibi haftalık 40 saat çalışma süresine sahiptirler. Ancak, ihtiyaç durumunda hafta sonları ve resmi tatil günlerinde de nikah kıyabilmektedirler.
Bu yazımızda nikah memurluğu ile ilgili konulara detaylı olarak değindik. Kimdir, ne demektir, nasıl olunur, yetkisini kimden alır gibi konular hakkında bilgiler verdik. Eğer konu hakkında sorularınız, sorunlarınız veya görüşleriniz varsa yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Ayrıca, nikah memurlarının maaşları hakkında daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Bekçi Polisliğe Geçebilir Mi? 2023