Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? 2024

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Silah taşıma ruhsatı nasıl almak isteyen kişilerin ne yapması gerektiği, kimlerin ruhsat alabileceği ve gerekli belgeler hakkında bilgi veriyoruz. Ayrıca taşıma ruhsatının nasıl yenileneceği ve hangi mesleklerde silah taşıma ruhsatı alınabileceği hakkında detaylı bilgi veriyoruz…

Silah taşıma ruhsatı nedir, ne işe yarar?

Türkiye’de bireysel silahlanma oranı son yıllarda ciddi bir artış göstermektedir. Bu durumda, kişilerin can ve mal güvenliklerini koruma amaçları ön planda olmaktadır. Ancak, silah taşıma ruhsatı almak isteyen her kişiye verilmemektedir. Örneğin, asker, polis veya savcı gibi çeşitli meslek gruplarından olmadığınız sürece silah taşıma ruhsatı almak mümkün olmayabilir. Peki, kimler bu ruhsatı alabiliyor ve almak için gerekli şartlar nelerdir?

Silah taşıma ruhsatı alma şartları nelerdir, kimler alabilir?

Silah taşıma ruhsatı ile silah bulundurma ruhsatı arasında önemli farklar vardır. taşıma ruhsatı, adından da anlaşılacağı üzere, gittiğiniz yerlerde yanınızda bulundurmanıza izin veren bir belgedir. Ancak, silah bulundurma ruhsatı daha farklıdır ve bu ruhsat ile silahınızı sabit bir konumdan dışarıya çıkaramazsınız. Silah taşıma ruhsatı almak için yasalar tarafından belirlenmiş şartlar vardır. Bu şartları sağlamadan önce başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • Türk vatandaşı olmak,
  • Çalıştığı meslek grubuna göre yeterliliği bulunmak,
  • Can ve mal güvenliğinin tehlikede olmak

Silah taşıma ruhsatı almak için gerekli şartları sağlayan kişiler, başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak, kesinlikle taşıma ruhsatı alamayacak olan, başvuruları geri çevrilecek olan kişiler de bulunmaktadır.

Kimler silah taşıma ruhsatı alamazlar?

  • Yaş sınırı şartını yani 21 yaşını doldurmamış olan kişiler,
  • 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefetten dolayı ceza almış olan kişiler,
  • Silah bulundurma ruhsatı olan ancak silahın bulunması gereken alandan dışarı çıkaran kimseler,
  • Belirli özelliklerden dolayı silah taşıma ruhsatı alıp, bu özelliği yitirdikten sonra yetkili makamlara bildirmeyen kişiler,
  • Uyuşturucu madde kullanan, psikolojik veya nörolojik olarak silah taşımaya engel durumu bulunan kişilere

Başvuruda bulunmalarına rağmen bazı kişiler taşıma ruhsatı alamayabilir. Silah taşıma ruhsatı almak için bazı meslekler diğerlerine göre daha avantajlı bir durumdadır. Çünkü bu kişilerin can güvenliklerinin diğer mesleklere göre daha yüksek olduğu düşünülür ve bu kişilere öncelik tanınır. Peki hangi meslekler taşıma ruhsatı alma konusunda avantajlıdır?

Hangi meslekler silah taşıma ruhsatını daha kolay alabilir?

  • Kuyumcu ve sarraflar ile altın ve gümüş işleyen imalatçılar ile toptancılar,
  • Bankaların genel müdürleri, müdür yardımcıları ile bölge müdürlerine,
  • Yolcu ve para taşımacılığında görev alan pilotlara,
  • Yıllık satış tutarı yani cirosu 15 milyonu aşan iş yeri sahiplerine ve ortaklarına,
  • Büyük sürü denilebilecek sayıda büyükbaş hayvana sahip olan kişilere,
  • İnşaat ve onarım işleri ile uğraşan müteahhitlere,
  • Akaryakıt istasyonu sahiplerine,
  • Sigortalı olarak en az 50 işçi çalıştıran iş yeri sahiplerine ve bu iş yerinde görevli bekçi ve veznedarlara,
  • Atış poligonu sahiplerine,
  • Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovanı olan yetiştiricilere,
  • Barolara kayıtlı olan avukatlara,
  • En az bir dönem köy ve mahalle muhtarlığı yapmış olanlara,
  • Belediye başkanlığı ve il genel meclis üyeliği yapmış olanlara,
  • Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, yasama organı üyeli, valiler, hakimler, cumhuriyet başsavcıları, Sayıştay başkan ve üyeleri, büyük elçiler, emniyet sınıfı personelleri

Bazı meslekler, örneğin asker, polis, güvenlik görevlisi gibi mesleklerden olan kişiler diğer mesleklere göre silah taşıma ruhsatı alma konusunda daha avantajlı bir durumdadırlar. Bu kişiler, eğer başvurularına engel bir durum yoksa, başvurularının ardından ruhsat alabilirler. Ancak diğer memur, mali müşavir, orman mühendisi, ziraat mühendisi, uzlaştırmacı, öğretim üyesi gibi kişilerin zabıta memuru, uzman çavuş, uzman erbaş, emekli polis gibi meslek mensupları gibi kolayca taşıma ruhsatı alamayabilirler. Bu kişilerin can ve mal güvenliklerinin tehlikede olduğunu ispat etmeleri gerekmektedir. Silah taşıma ruhsatı nasıl alınır ve başvurular nereye yapılır?

Silah Tasima Ruhsati Nasil Alinir 2023 1 E1673631171392
Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? 2024

Silah taşıma ruhsatı nasıl alınır?

Taşıma ruhsatı almak için ilk olarak bir başvuru dosyası hazırlamanız gerekir. Bu başvuru dosyasında nelere ihtiyacınız olduğunu, gerekli belgelerin listesini bizim tarafımızdan açıkladık. Hazırladığınız dosyayı, ikamet ettiğiniz yerde bulunan Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Şube Müdürlüğü’ne veya jandarmanın görev sahasında iseniz İl Jandarma Komutanlığı’na göndermeniz gerekmektedir. Başvurunuz yetkili kurumlar tarafından kabul edildikten ve onaylandıktan sonra, silah taşıma ruhsatınız düzenlenip size iletilecektir. Bu ruhsat ile silah satın alabilir ve yanınızda taşıyabilirsiniz.

Taşıma ruhsatı almak için gerekli belgeler nelerdir?

Silah taşıma ruhsatı almak için ilk olarak, “Silah Ruhsatı Taşıyabilir Belgesi” yani sağlık raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu, kamu hastanelerinden silah taşıma ruhsatı almak istediğinizi belirten bir başvuru ile almanız gerekmektedir. En yakın sağlık kurumunda müracaat edin ve bu raporu dosyanıza eklemelisiniz. Başvurunuzdan sonra 7 doktorluk bir heyet tarafından incelenmeli ve geçmelidir.

Silah taşıma ruhsatı alabilmek için başvuru dosyanızda bulundurmanız gereken diğer belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Silah taşıma veya bulundurma, silah satın veya devir alma talebine ilişkin dilekçe ( dilekçe örneği için tıklayın),
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Nüfus cüzdan fotokopisi (nüfus cüzdanı aslı müracaat esnasında aranacak, diğer belgelerle birlikte karşılaştırma yapıldıktan sonra ilgiliye iade edilecektir. Nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası bulunmayanlardan vatandaşlık numarası istenecektir),
  • Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,
  • Silah ruhsatı istek formu, (İl Emniyet Müdürlüklerinden temin edilecek.)
  • Arşiv kayıtlarını içeren adli sicil belgesi, (Dilekçede silah ruhsatı için olduğu belirtilecek.)
  • Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu
  • İkametgah belgesi, (1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri gereğince arkası mıntıka karakolundan tasdik ettirilecek.)

Silah taşıma ruhsatı hangi hallerde iptal edilir?

Silah taşıma ruhsatınızın iptal edilmesine sebep olabilecek bazı durumlar şunlardır: başka birine silahınızı vermek, ruhsat yenileme işlemlerini gerçekleştirmemek, silah taşıma ruhsatı almasına sebep olan hallerin değiştiği durumları bildirmemek. Ayrıca, ölüm durumunda da taşıma ruhsatı iptal edilir. Lütfen, taşıma ruhsatı alabilmek için başvuru dosyanızda bulundurmanız gereken diğer belgelerin listesini aşağıda inceleyiniz.

Taşıma ruhsatı almak kaça mal olur?

Taşıma ruhsatı almak isteyenler belirli ücretler ödemek zorundadırlar. Bunlar arasında sağlık raporu ve taşıma ruhsatı harç ücretleri bulunmaktadır. Bu harç ücretleri 5 yıllık olarak ödenmektedir ve günümüzde 10.359.00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücreti ödemeden taşıma ruhsatı alamayacaksınız.

Taşıma ruhsatı kaç yıl geçerlidir, kaç yılda bir yenilenir?

Almış olduğunuz taşıma ruhsatı, her beş yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Bu süre geçerlilik süresi olarak belirlenmiştir. Ayrıca, bu süre içinde harç ücretleri de yeniden ödenmek zorundadır. Ruhsatınızın geçerlilik süresi sona ermeden bir ay önce yenilemek isterseniz, işlemler için gerekli olan tebligatlar yapılacaktır.

Taşıma ruhsatı ile kaç silah alınabilmektedir?

Ruhsat  yönetmeliği incelendiğinde, ruhsat alan kişilerin kaç silah alabilecekleri konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Bundan dolayı ruhsatınız ile birlikte istediğiniz kadar silah satın alabilirsiniz.

Silah taşıma ruhsatı nasıl, kaç günde çıkar?

Ruhsat başvurusu yapmak kısa süreli bir işlem olmasına rağmen, onay süreci biraz meşakkatli olabilir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra, dosyanızın incelenme süreci başlayacaktır. Olumlu yanıt alanların ruhsatları bu süreçte teslim edilecektir. Bu süreç ortalama olarak 1 ila 2 ay arasında değişebilir ve ruhsatınızı teslim alana kadar devam edebilir.

Taşıma ruhsatı için gerekli ciro nedir?

Ruhsat almak için birçok şartlar var. Bunlardan biri olarak, belirli bir ciro üzerinde satış yapan şirket sahipleri ve ortakları, silah taşıma ruhsatı alma hakkına sahip olabilirler. Bu, yıllık olarak 15 milyon dolar gibi bir rakamdır. Ancak bu durumu resmi olarak vergi dairesinden belgelemeniz gerekmektedir. Bu belge, şirketinizin yıllık satışlarının belirli bir rakamın üzerinde olduğunu doğrulamaktadır.

Silah taşıma ruhsatı almak için kaç dönüm arazi gerekmektedir?

Silah taşıma ruhsatı almak için ekili bir araziye sahip olmanız gerekmektedir. Bu, sadece boş arsa için verilen bir ruhsat değil, ekili alanınızın olmasını gerektirir. Örneğin, tütün ve çay gibi ekili arazilerde en az 200 dönüm, hububat ve bakliyat gibi ekili arazilerde ise en az 1000 dönüm araziye sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca, 2500’den fazla meyve ağacınız varsa da silah taşıma ruhsatı alabilirsiniz.

Taşıma ruhsatımı kaybettim, ne yapmalıyım?

Taşıma ruhsatınız kaybolan, çalınan veya hasar gören durumlarda, kimliğiniz ve fotoğrafınızla birlikte ruhsat aldığınız birimlere başvurmalısınız.

Silah taşıma ruhsatının süresi biterse ne olur?

Ruhsatın geçerlilik süresi 5 yıldır ve bu sürenin sona ermesinden 1 ay önce yenilemeniz gerekmektedir. Aksi halde ruhsatınız iptal edilir. Ruhsatınızı yenilemediğiniz süre boyunca bulundurma ruhsatı olarak geçerli olur.

Ruhsatlar içeriğinde tüm yeni gelişmeleri ve haberleri anlık olarak incelemektedir. Bu içerikler birinci olarak internet sitemizde yayınlanmaktadır. Bundan dolayı devletbilgi.com tarafından duyurulan haberleri takip ederek hızlıca adım atmanıza yardım olacaktır. Devletbilgi.com yapılan ruhsat ilanları duyurularını ve haberlerini ilk olarak haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki sosyal medya hesaplarından bizi takip edebilirsiniz.

Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir