İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı alım süreçleri, başvuru detayları ve kimlerin bu ödenekten yararlanabileceği gibi konularda merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. İşsizlik maaşı alma şartları, başvuru süreci ve online başvuru için yapmanız gerekenler hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşten çıkarıldığınızda veya istifa ettiğinizde, bir sonraki işe geçene kadar maddi destek sağlamak amacıyla ödenen paraya işsizlik maaşı adı verilir. İşsizlik ödeneği, alınan maaş veya çalışma süresine göre değişiklik gösterebilir. Peki, kimler işsizlik maaşı alabilir?

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı vardır, çünkü çalışırken brüt maaş üzerinden işsizlik ödeneğine kesinti yapılır. Ancak işsizlik ödeneği alabilmek için belirli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu şartların en önemlisi, işten çıkarılmış olmak veya haklı bir sebep nedeniyle işten ayrılmış olmaktır. İşsizlik ödeneği alabilmek için 120 gün prim ödemiş ve çalışmış olmanız da aranan diğer bir şarttır. Ayrıca, son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş, yani sigortalı bir işte çalışmış olmanız da gereklidir.

Eğer kendi isteğinizle işten ayrıldıysanız, işsizlik ödeneği alabilmeniz için haklı bir sebep gözetmeniz gerektiğini belirtmiştik. Çalışma hayatında haklı fesih kavramı bulunmaktadır. Eğer işten ayrılmanız bu sebeplerden birine bağlı ise ve İş-Kur bu konuda bir karar vermişse, işsizlik ödeneği almanızda herhangi bir sorun olmayacaktır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı alabilmek için ilk adım olarak işyerinizden ayrılma bildirmesi talep etmeniz gerekmektedir. Bu bildirge üç nüshadan oluşur; bir tanesi size verilirken, diğeri İş-Kur’a, diğeri ise işyerinizde kalır. İş-Kur, daha sonra işten çıkarılma sebeplerinizi ve sigorta durumlarınızı inceleyerek işsizlik ödeneği almaya hakkınızın olup olmadığını belirler. Eğer hakkınız varsa, ne kadar maaş alacağınıza da karar verir.

İşsizlik Maaşını Ne Kadar Süre Alabilirim?

İşsiz kaldığınız önceki son üç yıl içinde 600 gün sigorta primi ödemişseniz 3 ay (180 gün),eğer son üç yılda 900 gün sigorta primi ödediyseniz 8 Ay (240 gün) veya son üç yılda 1080 gün sigorta primi ödediyseniz 10 ay (300 gün) kadar işsizlik ödeneği (maaşı) alabilirsiniz.

Çalışırken İşsizlik Ödeneği Almaya Devam Edebilir Miyim?

İşsizlik Sigortası Süresince Yararlanılan Haklar Nelerdir?

İŞKUR tarafından işsizlik sigortası süresince işsizlik maaşı, genel sağlık sigorta primlerinin ödenmesi, meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimlerinin verilmesi ve yeni iş bulma hizmetleri verilir.

İşsizlik Maaşının Hesaplanması Nedir?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40 olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaş miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80 ‘ni geçememektedir.

E-Devlet Üzerinden İŞ-KUR İşsizlik Maaşı Başvurusu

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik ödeneği talebinde bulunmak için, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 30 iş günü içinde, İş-Kur şubesine bizzat başvuruda bulunmanız veya internet üzerinden işsizlik ödeneği başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. Belirtilen süre içinde başvuru yapılmazsa, geçmiş süreçlerin ödemelerini İş-Kur’dan talep edemezsiniz. Başvurunuz onaylandığında, cep telefonunuza ilgili konuda bilgi içeren bir mesaj gönderilir. Bu mesajı aldıktan sonra herhangi bir PTT şubesine giderek ödemenizi alabilirsiniz.

İşsizlik ödeneği Başvuru Formu için TIKLAYIN

E-Devlet kapısı üzerinden işsizlik ödeneği başvurusu yapmak mümkün. Yukarıda verilen bağlantıya tıklayarak, İş – Kur şubelerine gitmeye gerek kalmadan direkt olarak işsizlik ödeneği başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz. İşsizlik ödeneği başvurusu süreci, nereye başvurulacağı, işsizlik maaşı alma şartları gibi konularda detaylı bilgileri sizlerle paylaştık. İşsizlik ödeneği ile ilgili merak ettiğiniz konuları yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca, işsizlik maaşı nasıl hesaplanır konusunu öğrenmek için diğer yazımıza göz atabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir