Detaylarıyla İşsizlik Maaşı

Detaylarıyla İşsizlik Maaşı – 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar, Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı iş yerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler, işsizlik sigortasının kapsamındadır.

İşsizlik sigortasından nasıl yararlanılır?

Çalışanın istek ve kusuru dışında işsiz kalması, işsiz kalmasından önceki son 120 gün çalışmış olması, son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve işsiz kalmasınsından sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekmektedir. Eğer bu şartlara uyuyorsanız yukarıda da belirttildiği gibi siz en yakın İŞKUR birimine başvuru yapmanız gerekiyor.

İşsizlik sigortası için şartlarım uyuyor fakat başvuru nasıl yapacağım?

İşsiz kaldığını sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmanız gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine kendiniz giderek veya  internetten İŞKUR web sitesin www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilirsiniz. Mücbir sebepler (hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallerdir.) dışında 30 gün içerisinde başvurmamanız durumunda, başvuruda gecikilen süre işsiz kaldığınız toplam süresinden düşülmektedir.

Başvuru yaptığınız zaman iş arayan kaynıdınız işkur tarafından yapılmakta, daha önceden kaydınız varsa bilgileriniz güncellenmektedir.Böylece işsizlik süresince İŞKUR tarafından size danışmanlık, işbulma ve işe yerleştirme, mesleki eğitim vb.. destekler sağlayacaktır.

İşsizlik Maaşını Ne Kadar Süre Alabilirim?

İşsiz kaldığınız önceki son üç yıl içinde 600 gün sigorta primi ödemişseniz 3 ay (180 gün),eğer son üç yılda 900 gün sigorta primi ödediyseniz 8 Ay (240 gün) veya son üç yılda 1080 gün sigorta primi ödediyseniz 10 ay (300 gün) kadar işsizlik maaşı (ödeneği) alabilirsiniz.

İşsizlik sigortası süresince yararlanılan haklar nelerdir?

İŞKUR tarafından işsizlik sigortası süresince işsizlik maaşı, genel sağlık sigorta primlerinin ödenmesi, meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimlerinin verilmesi ve yeni iş bulma hizmetleri verilir.

İşsizlik Maaşının Hesaplanması:

Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40 olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaş miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80 ‘ni geçememektedir.

Örnek:
2014 yılı 1. Dönem için aylık işsizlik maaş hesabı;

İşsizlik Maaşı Örnek
(*) Hesaplanan işsizlik maaş miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80 ‘i geçemeyeceği için ödenecek aylık işsizlik maaş miktarı bu şekilde hesaplanmıştır. Asgari ücret 1.071,00 TL olarak alınmıştır.

İşsizlik Maaşı Ödemesini Nereden Alırım?

İlk işsizlik maaşınızı hak kazandığınız tarihi izleyen ayın sonuna kadar ödemesi yapılır. Herhangi bir PTT Şubesinden de TC Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı ile ödemesini alabilirsiniz.

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borç Affı Geliyor!