Türkiye’de plakalar ve protokol plakaları her aracın özgün kimliğini taşıyan önemli bir tanımlayıcıdır. Aracın il ve ilçe bilgisini içeren belirli harf ve sayı kombinasyonlarından oluşan plakalar, ülkemizdeki tüm araçlar için zorunlu bir tanımlama sistemidir. Ancak, zaman zaman alışılagelmiş düzenin dışında plakalarla karşılaşmak da mümkündür. Bazı kişiler, kendi tercih ettikleri özel plaka numaralarını satın alarak araçlarında kullanmaktadırlar. Bunun yanı sıra, devlet protokol araçları için kullanılan resmi plakalar da dikkat çekicidir. Bu özel plakalar kırmızı renkte olup, standart plakalardan farklı bir düzenlemeye sahiptir, devletin resmi araçlarında özel bir konumlandırmaya işaret eder
İçindekiler
Devlet Protokol Plakaları Nelerdir, Kimlere Aittir?
Trafikte her gün farklı renkte plakalar görürüz. Bu protokol plakalar bazen yurt dışından gelen araçların, bazen de resmi görevlilerin araçlarının plakalarıdır. Bu nedenle, bu araçların sahipleri kim olduğu konusunda merak duyarız. Özellikle kırmızı plakalı araçlar bu konuda en çok merak edilen araçlardır. Sayfamızda devlet protokol plakalarının hangileri olduğunu ve bu araçları kimlerin kullandığını anlatıyoruz.
Kırmızı Plaka Nedir?
Kırmızı plakalı araçlar, ülkemizde Devlet Protokol araçları olarak bilinir. Trafikte sıkça karşılaştığımız ancak sahibini belirleyemediğimiz bu özel plakalı araçlar, özellikle büyük şehirlerde, İstanbul, Ankara, İzmir gibi, sıkça göze çarpmaktadır. Bu araçların peşinden gelen ve eskort olarak adlandırılan polis koruma araçlarını da mutlaka fark etmişsinizdir.
Çoğunlukla lüks araçlara özgü olan bu özel kırmızı yazılı plakalar, devlet protokol sıralamasına uygun bir düzenleme ile özel olarak tahsis edilmiştir. Bu plakalar, sadece sayılardan oluşan basit bir düzenleme ile ön ve arka kısımlarına yerleştirilmiştir, herhangi bir ek bilgi içermemektedir. Devlet protokol plakaları, kırmızı zemin üzerine altın renklerle yazılmış kabartmalı numaralardan oluşmaktadır, bu da onları diğer plakalardan ayıran özel bir estetik sunmaktadır. Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Devlet Protokol Plakaları Kimlere Aittir?
Trafikte öncelikli geçiş hakkına sahip olan protokol plakaları, devletin üst düzey yetkililerine tahsis edilmektedir. TBMM Meclis plakaları, bakanların plakaları ve Cumhurbaşkanı araç plakası için özel numara düzenlemeleri bulunmaktadır. Bu özel protokol plakaların trafiğe çıkmasıyla birlikte, geçen kişinin kimliği merak konusu olmaktadır. Eğer siz de resmi plaka sıralamaları hakkında bilgi edinmek ve makam araçlarının sahiplerini öğrenmek istiyorsanız, detaylara bir sonraki bölümde ulaşabilirsiniz.
Devlet protokol plakaları listesi, kamudaki görevlerine göre sıralanmıştır. Plaka numarası olarak en küçük olanlar en önemli kişileri ifade etmektedir. Aşağıda devlet protokol araç plakalarının listesi yer almaktadır.
0001 plaka TBMM Başkanı’nın aracına aittir.
0002 plaka Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’nın aracıdır.
0003 plaka daha doğrusu 0003-0036 kırmızı plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın aracıdır.
0004 plaka Genel Kurmay Başkanı’nın aracıdır.
0005 plaka Dış işleri Bakanı’nın aracıdır.
0007 plaka Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın aracıdır.
0011 plaka Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın aracıdır.
0016 kırmızı plaka Milli Savunma Bakanı’nın aracıdır.
0017 plaka İçişleri Bakanı’nın aracıdır.
0018 plaka Hazine ve Maliye Bakanı’nın aracına aittir.
0021 plaka Sağlık Bakanı’nın aracıdır.
0023 kırmızı plaka Tarım ve Orman Bakanı’nın aracıdır.
0025 plaka Ticaret Bakanı’nın aracıdır.
0026 plaka Milli Eğitim Bakanı’nın aracıdır.
0027 plaka Kültür ve Turizm Bakanı’nın aracıdır.
0028 plaka Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın aracıdır.
0029 kırmızı plaka Kuvvet Bakanı’nın aracıdır.
0033 kırmızı plaka Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın aracıdır.
0035 plaka Adalet Bakanı’nın aracıdır.
Göreceğiniz kırmızı plakalı araçlar, devlet protokol sıralamasına göre sıralanmıştır. Bu araçlar, devlet yönetim kademesinin plakası olarak da tanımlanabilir. Bu resmi plakalar sadece numaradan oluşur ve önlerine veya arkalarına hiçbir eklenti yapılmaz. Trafikte öncelikli geçiş hakkına sahip olan bu araçlar, devletin üst kademesi tarafından kullanılmaktadır.
TBMM İle Başlayan Kırmızı Plakalar Kimler Tarafından Kullanılıyor?
Kırmızı renkli plakalar sadece devlet protokolü için değil, aynı zamanda TBMM üyeleri için de verilmektedir. Ancak, bu plakalar diğer kırmızı plakalardan farklı olarak, TBMM ibaresi ile başlar. Bu plakaların sayısı da oldukça fazladır. Üst düzey TBMM çalışanları bu plakaları kullanmaktadırlar. Örnekleri aşağıda görebilirsiniz.
TBMM 015
TBMM 066
TBMM 037
Başında TBMM ibaresi olan ve kırmızı renkteki protokol plakalar, milletvekilleri gibi TBMM üyeleri tarafından kullanılır.
TBMM 10 Plaka Kime Ait?
TBMM 10 plakası, özel bir bireye tahsis edilen bir kırmızı plaka değildir. Bu plakalı araç genellikle görev esnasında divan katipleri tarafından kullanılır.
TBMM 15 Plaka Kime Ait?
TBMM 15 plakası, tek bir kişiye ait değildir; bunun yerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne özgüdür. Bu plaka genellikle TBMM’nin idari amirleri tarafından kullanılmaktadır.
TBMM 019 Plaka Kime Ait?
TBMM 019 plakası özel olarak tahsis edilen birine ait değildir. TBMM plakalı araçları kullanma yetkisi olan kişiler, bu araçlarla görevleri sırasında seyahat edebilirler.
TBMM 055 Plaka Kimin?
TBMM 055 plakası, meclisteki siyasi partilerin grup başkanvekilleri veya divan üyeleri tarafından kullanılabilir. Bu plaka, diğer TBMM plakaları gibi belirli bir isme veya makama özel olarak ayrılmamıştır.
Cumhurbaşkanının Araç Plakası Nedir?
Cumhurbaşkanımızın kullandığı aracın plakası, diğer plakalardan farklı olarak kırmızı değildir. Cumhurbaşkanının aracında cumhurbaşkanlığı forsu bulunur. Ancak, bazen sadece bu fors kullanılırken, bazen de CB 001 plakası kullanılır.
Milletvekili makam araçları protokol plakaları nedir?
Kırmızı plakalar konusunda en çok merak edilenlerden biri de milletvekillerinin kullandığı araçların plakalarıdır. Bilinenin aksine, milletvekillerinin kırmızı plaka kullanma yetkisi yoktur. Onların arabalarında çakarlı lamba olabilecek araçlar, standart plakalı araçlardır.
Kırmızı AA Plakayı Kimler Kullanır?
Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Başbakan ve Bakanlar dışında, kırmızı plakaya sahip olan başka önemli makamlar da bulunmaktadır. Bu makamlardan biri de valilik pozisyonudur. Kırmızı AA plakalar, özellikle valiler tarafından kullanılmaktadır. Vali plakaları, örneğin, 06 0001 veya 06 AA 01 gibi farklı düzenlemelere sahip olabilir.
34 AA 001 Kırmızı Plaka Kime Ait?
34 AA 001 ve 34 AAA 100 gibi plaka kodları, kimin aracına ait olduğu merak edilen kırmızı plakalar arasındadır. Bu tip özel plakalı makam araçları genellikle valiliklere tahsis edilmiştir.
Valiliklere ait araçlardan bazıları beyaz zemin üzerine kırmızı plakalarla donatılmıştır. Bu plakaların temel rengi beyaz olup, üzerlerindeki yazı ve rakamlar kırmızı renktedir. Bu tür plakalı araçlar genellikle rektörler, kaymakamlar ve vali yardımcıları tarafından kullanılmaktadır.
Askeri Plakalar Nelerdir?
Genel olarak “0” rakamı, Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Bakanlığı tarafından tahsis edilen araçlarda kullanılmaktadır. Diğer askeri plakaların hiyerarşik sıralaması ise şu şekildedir:
- “1” rakamı: 1. Ordu
- “2” rakamı: 2. Ordu
- “3” rakamı: 3. Ordu
- “4” rakamı: 4. Ordu
- “5” rakamı: Deniz Kuvvetleri
- “6” rakamı: Hava Kuvvetleri
Askeri plakalardaki yıldızlar, rütbe sistemine paralel olarak sıralanır. Tek yıldızlı plaka, Tuğgeneral ya da Tuğamiral’in aracını ifade eder. Genel Kurmay Başkanlığı’na tahsis edilen 4 yıldızlı plakalı araçlar ise Orgeneral veya Oramiral tarafından kullanılır. 2 yıldızlı kırmızı plaka, Tümgeneral için ayrılmış makam aracında bulunurken, 3 yıldızlı plaka ise Korgeneral’e aittir. Geri kalan haneler ise askeri hiyerarşi doğrultusunda çeşitli birlikleri (tümen, kolordu, tugay, alay) temsil eder.
Askeri plakalara bakıldığında, o plakanın hangi birliğe ait olduğu ve hangi rütbedeki bir komutana tahsis edildiği kolayca anlaşılabilir. Ancak bazı durumlarda, askeri araçlar tatbikata gittiklerinde plakalar kapatılabilir.
Jandarma Plakaları Nasıl Olur?
Jandarma Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı’na bağlandıktan sonra araç plakalarında önemli bir değişikliğe gitti. Daha önce Jandarma Komutanlığı’na bağlı araçlarda beyaz zemin üzerine siyah rakamların bulunduğu plakalar kullanılıyordu. Ancak 2017 yılında yapılan düzenleme ile plakalar, turkuaz zemin üzerine beyaz rakamların işlendiği bir tasarıma geçti.
Önceki düzenlemede, Jandarma Komutanlığı’na ait makam araçlarının plakalarındaki düzen de farklıydı. Önceden, bu plakalarda hem jandarma plaka kodu hem de il kodu yer alıyordu. Örneğin, İstanbul’da bulunan bir Jandarma aracı plakası 734 ile başlarken, Antalya’da bulunan bir Jandarma aracı ise 707 ile başlıyordu. Ancak şimdi yalnızca iki haneli il plaka kodu yazılmaktadır.
Protokol plakaları olarak da bilinen kırmızı plakalar, kırmızı rengi üzerine kabartmalı altın yazılı olan plakalardır. Bu yazıda, protokol plaka kodları ve plakanın kime ait olduğu gibi konular hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz. Ayrıca, plakadan muayene nasıl yaptırılacağını öğrenmek için diğer Plaka Muayene Sorgulama sayfamıza da bakabilirsiniz.