Eğer olağanüstü hal ilan edilirse ne gibi sonuçlar ortaya çıkar? Olağanüstü hal nedir ve ne anlama gelir? OHAL ne demek? Olağanüstü hal kaç ay süre ile ilan edilmeye devam edebilir? OHAL kelimesinin sözlük anlamı nedir ve hangi durumlar olağanüstü hal gerektirir? Şu anda olağanüstü hal ilan edildi mi?
Ülkemiz, 15 Temmuz 2016 gece saatlerinde darbe girişimine tanıklık etmiştir. Bu olayın ardından, Milli Güvenlik Kurumu ve Bakanlar Kurulu olağanüstü şekilde toplanmış ve OHAL kararı alınmıştır. Aynı zamanda ülkemizin yaşadığı deprem felaketinden sonra ilan edilen OHAL, Olağanüstü Hal kısaltmasıdır. OHAL ilan edildiğinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkacak? OHAL nedir? Tüm merak ettikleriniz ve OHAL hakkında bilgi sahibi olmak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
OHAL, devlet ve hükümetin normal olarak kullanabileceği yetkiler ve hukuki dayanaklar büyük güçlere karşı yetersiz kaldığı durumlarda uygulanabilecek olağanüstü idari yollarından biridir. Kamu düzenini bozan şiddet olayları, ağır ekonomik krizler, afetler, tehlikeli salgın hastalıklar gibi durumlarla karşılaşıldığında, olağanüstü hal uygulamasına gitmek mümkündür.
1982 Anayasası, olağanüstü idari yolları iki ana başlık altında toplamıştır: sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halindeki olağanüstü haller. Sıkıyönetim durumunda, askeri güçler ve otoriteler sivil güçlere göre yer alırken, olağanüstü hal uygulamasında yetkiler sivil makamların elinde kalır. Olağanüstü Hal uygulaması, Bakanlar Kurulu tarafından ülkenin tamamında ya da bir bölgesinde yürürlüğe konur. Bu uygulama, toplamda 6 ayı geçmemek şartıyla alınabilir ve TBMM tarafından onaylanması gerekir. Bakanlar Kurulu, OHAL süresini dört ayı aşmamak kaydıyla uzatabilir veya kaldırabilir. Sebepleri, bölgesi ve süresi, Türkiye Radyo ve Televizyonu veya Bakanlar Kurulu tarafından gerektiğinde diğer yollarla ilan edilir.
OHAL, ülkenin tamamında ya da bir bölümünde en fazla 6 ay süre ile ilan edilir. Başkan ve Cumhurbaşkanı tarafından Bakanlar Kurulu’nun onayı ile kabul edilen OHAL kararı, TBMM tarafından incelenir ve onay ya da süre değişikliği yapılabilir. Darbe girişimi sonrası, hükümet personel geliştirme çalışmalarının kolaylaşması amacı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamadan sonra 3 ay süreli OHAL ilan edilmiştir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 ay süreli OHAL ilan edildi. OHAL’in uygulanması sonrasında nelerin değişebileceği ve hangi haklara sahip olunabileceği konusunda bilgi verildi. OHAL’in amacı, güvenliği, düzeni ve şiddet olaylarının önlenmesini sağlamaktır ve bu amaç doğrultusunda 9. Maddede belirtilen tedbirlere ek olarak diğer tedbirler de alınabilir.
OHAL döneminde, aşağıdaki tedbirler de uygulanabilir:
Olağanüstü hal durumlarında kanun kurumları arasındaki iletişim başkanlık tarafından yapılır veya başkan tarafından atanacak bakanlık tarafından sağlanır. Bu sebeple olağanüstü hal koşullarındaki konuların takibi için bakanlıklardan temsilcilerden oluşan bir Koordinasyon Kurulu kurulur. Olağanüstü hal uygulamalarının görev ve sorumluluğu bölge veya il valiliklerindedir. Eğer bir bölge valisinin sorumlu olduğu birden fazla il olağanüstü hal durumunda ise, bölge valisi sorumlu ve yetkilidir.
1983 yılında yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu‘nun 8. Maddesi gereği, afet veya salgın hastalıkları sebebiyle Olağanüstü Hal ilan edilen bölgelerde, valiler ve kaymakamlar 18 ila 60 yaş arasındaki erkekler için çalışma yükümlülüğü veya nakit ve mal yükümlülüğü belirleyebilir. Ekonomik kriz sonucu OHAL ilan edilmişse, Bakanlar Kurulu çalışma ve ekonomi konularında her türlü tedbir alabilme ve yükümlülük belirleme yetkisi kazanır. Şiddet olaylarının yol açtığı olağanüstü hal durumunda, yönetim komutanı gibi geniş yetkiler idari organlar tarafından kullanılabilir.
AFAD İş Başvurusu ve İlanları 2023