Plaka Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer Muayene Sorgulama, Plaka Muayene Sorgulama, E-Devlet Km Sorgulama, Tramer Kaydı Sorgulama, Tramer Kusur Sorgulama, Araç Km Sorgulama, E-Devlet Tramer Sorgulama, Hasar Kaydı Sorgulama, Tramer Km Sorgulama, Tramer Sorgulama, Araç Hasar Sorgulama gibi birçok hizmet, yazımızda detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.

Plaka Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tramer Muayene Sorgulama – Plaka Muayene Sorgulama; Araç sahipleri için vazgeçilmez bir sorumluluk olan araç muayenesi konusunu detaylı bir şekilde ele alıyoruz. Araç muayenesi, araç sahiplerinin yapması zorunlu olan önemli bir işlemdir. Yazımızda, araç muayenesi ile ilgili merak edilen birçok konuya odaklanıyoruz: araç km sorgulama, araç muayene borcu sorgulama, araç muayene ücretleri, araç muayenesi için gerekli evraklar ve daha fazlası.

Araç sahipleri, trafik kurallarına uymalarına rağmen muayenesiz araçların tespit edilemeyen problemlerinin, kazalara neden olabileceğini bilmelidir. Trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak adına araç muayenelerine gösterilen hassasiyet, artık daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Geliştirilen uygulamalar, araç sahiplerine uzun kuyruklar beklemeksizin randevu saatinde istasyonlara gidip araç muayenelerini kolayca gerçekleştirme imkanı sunuyor. Ayrıca, bu uygulamalar aracılığıyla muayene sonuçlarına da basit birkaç online işlemle ulaşılabiliyor. Özellikle ikinci el araç alımlarında, araç sahibi olmak isteyenlerin yaşayabileceği olası mağduriyetleri önlemek adına araç muayene sorgulama işlemi son derece faydalı bir uygulama olarak öne çıkıyor. Protokol Plakaları Listesi Nedir? yazımızı incelemenizi öneriyoruz.

Plaka Muayene Sorgulama Nedir?

Araçların belirli aralıklarla muayeneye tabi tutulması, yasal bir zorunluluktur. Bu gerekliliği yerine getirmeyen araç sahiplerine cezai yaptırım uygulanmaktadır. Trafikteki can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla gerçekleştirilen bu uygulama için devlet, TÜVTÜRK kurumunu yetkilendirmiştir.

Türkiye genelinde bulunan 208 sabit istasyondan herhangi birine başvurarak araç muayenesini gerçekleştirmek mümkündür. Plaka Muayene Sorgulama sonuçları, e-Devlet sistemi üzerinden birçok kurumun hizmetini tek bir çatı altında toplayan platform üzerinden kolayca öğrenilebilir. Aynı zamanda, bu raporun e-Devlet üzerinden alınan barkodlu bir kopyası, resmi işlemlerde kullanılmak üzere saklanabilir. Bu işlem için, aşağıda paylaştığımız linke tıklamanız ve ardından anlattığımız basit adımları takip etmeniz gerekmektedir.

Linke tıkladıktan sonra, sizi karşılayan giriş ekranında e-Devlet sistemine sorunsuz bir giriş yapmalısınız. Sisteme giriş için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanmanız gerekiyor. Eğer daha önce e-Devlet şifresi edinmediyseniz, herhangi bir PTT şubesine giderek 4 TL karşılığında tüm e-devlet hizmetlerinde kullanılmak üzere şifre talep edebilirsiniz.

Sisteme başarıyla giriş yaptıktan sonra, karşınıza çıkan sayfadaki ‘e-Hizmetler’ başlığı altındaki ‘Trafik ve Ulaşım’ seçeneğine tıklayın. https://www.turkiye.gov.tr/trafik-ve-ulasim-hizmetleri

Açılan sayfada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın altında yer alan ‘barkodlu araç muayene raporu sorgulama’ butonuna tıklayın. Hemen ardından üzerinize tescillenmiş plakanın ait olduğu aracın muayene durumuyla ilgili talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/udhb-barkodlu-arac-muayene-raporu-sorgulama

TÜVTÜRK Araç Muayene Sorgulama İşlemi

E-Devlet sistemi dışında, TÜVTÜRK’ün resmi web sitesi üzerinden de araç muayene sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu için tek ihtiyaç duyulan şey, TÜVTÜRK istasyonundaki yetkililer tarafından size verilen belgenin üzerinde yer alan muayene numarası.

Aşağıda gördüğünüz görsel örneğindeki sayfadaki ilgili boşlukları doldurduktan sonra ‘sorgula’ butonuna tıklamanız, sorgulama işlemini tamamlamanızı sağlar.

Protokol Plakaları Listesi Nedir?
Protokol Plakaları E-Devlet

Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

İkinci el araç alımında özellikle dikkat edilen unsurlardan biri, aracın kilometre bilgisidir. Kilometre bilgisi, aracın genel aşınma durumu hakkında önemli bilgiler sunar ve aracın değerinin belirlenmesinde etkili olabilir. Bazı durumlarda, aracın üzerindeki kilometre bilgisi manipüle edilebilir, ancak alıcılar doğru bilgiye ulaşmak için sorgulama işlemlerini kullanabilirler.

Araç kilometre sorgulama işlemleri için SMS yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu hizmet, herhangi bir operatör üzerinden talep edilen bir ücret karşılığında (genellikle 7 TL) sunulmaktadır. SMS ile yapılan muayene sorgulama işlemi, aracın kilometre durumu yanı sıra modeli, plaka değişiklikleri, sigorta poliçesi bilgileri ve son muayene tarihi gibi önemli bilgilere de ulaşmanıza olanak tanır.

Bu işlemi gerçekleştirmek için telefonunuzun kısa mesaj bölümüne DETAY yazıp boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını birleşik bir şekilde yazarak 5664’e mesaj atmanız yeterlidir. Bu işlemi istediğiniz zaman yapabilir, kısa bir süre içinde sorgulama sonucunu alabilirsiniz. Ancak, gelen bilgi mesajında aracın kilometre bilgisinin yer almaması durumunda, araç daha önce muayene edilmemiş veya üç yaşından küçük olabilir. Araç üç yaşından küçükse, en yakın muayene istasyonundan aracın kilometre bilgisine ulaşabilirsiniz.

SMS dışında, başka bir yöntemle de kilometre öğrenme işlemi yapabilirsiniz. Bunun için akıllı cep telefonunuza PTT HGS uygulamasını indirdikten sonra uygulamada bulunan “Araç Km Sorgulama” butonuna tıklamanız yeterlidir.

Araç Muayene Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayenesini geciktiren araç sahipleri, muayene gecikme bedeli ödemek zorunda kalabilirler. Eğer araç muayenesini bir ay geciktirmişseniz, TÜVTÜRK istasyonlarında ödemeniz gereken tutar, normal muayene ücretinin %5 daha fazlasıdır.

Araç muayenesi sorgulama işlemi için aracınızın muayene bilgilerini bilmek yeterlidir. Araç cinsini, muayeneye gitme tarihini ve son muayene geçerlilik tarihini uygun boşluklara yazmanız yeterlidir. Daha sonra ‘sorgula’ butonuna basarak, sayfanın hemen altında ücret bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Protokol Plakaları Listesi Nedir?
Protokol Plakaları Listesi Nedir?

Araç Muayene Ücretleri Nedir?

Araç muayene ücretleri, aracın özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Aracın türü ve kullanım alanları, muayene süreçlerini etkileyerek fiyatların belirlenmesinde etkili olur. Her yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeye göre belirlenen güncel araç muayene ücretleri şu şekildedir:

  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker: 685,58 TL
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 507,40 TL
  • Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet: 258,42 TL

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araç muayenesi için TÜVTÜRK istasyonlarına başvuran araç sahiplerinin yanlarında bulundurmaları gereken belgeler şunlardır:

  • Aracın ruhsatı
  • Trafik sigortası (Motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımayan römorklar hariç)
  • Vekalet durumu (Muayene için araçla birlikte istasyonda bulunan kişi aracın sahibi değilse vekalet belgesinin bulunması zorunludur. Vekalet belgesi muayene esnasında yetkililere gösterilmelidir.)
  • LPG’li / CNG’li araç bilgileri (Tankın üzerinde yer alan bilgilerin okunur olması önemlidir)

Bir önceki muayenede trafiğe çıkması sakıncalı bulunan araçların gerekli bakım onarım işlemlerinin tamamlanmasının ardından tekrar muayene için TÜVTÜRK istasyonlarına başvurulması gerekmektedir. Bu aşamada araç sahiplerinden istenen bazı ek belgeler bulunmaktadır ve bu belgelerin asılları TÜVTÜRK yetkililerine sunulmalıdır. Bu belgeler şu şekildedir:

  • Yetkili mühendisin araç hakkında çizdiği tadilat projesi ve hesaplamaları
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalardan temin edilen EK-1 belgesi

Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve araç muayenesi ile ilgili tecrübelerinizi bizlerle yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Plaka Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir