Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? 2024

Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Ödeme İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir? Yeni Kimlik Kartı Randevusu, Kimlik Yenileme Süreci Nasıl İşler? Yeni Yıl Yeni Kimlik Ücretleri, ATM Üzerinden Yeni Kimlik Ücreti Nasıl Yatırılır? ve daha fazlası haberimizin devamında…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Ödeme İşlemleri Nasıl Gerçekleşir? Kimliklerini güncellemek isteyen bireyler, ne kadar bir ücret ödemeleri gerektiğine dair detaylara birlikte göz atalım. Yeni kimlik başvurusu, online ödeme seçenekleri, ATM üzerinden kimlik ücreti yatırma adımları gibi birçok sorunun yanıtını makalemizde bulabilirsiniz.

Daha önce kimlik kartını değiştirmek isteyen vatandaşlar için yeterli olan nüfus müdürlüklerine başvuru süreci, çipli kimlik kartı uygulamasına geçilmesiyle birlikte farklı bir seyir izliyor.

Eski kimliğini yenisiyle değiştirmeyi planlayan vatandaşların öncelikle anlaşmalı bankalara kimlik değiştirme ücretini ödemesi gerekmektedir. Ödeme işlemini tamamlayan vatandaşlar, banka makbuzu veya dekontlarıyla birlikte ekledikleri biyometrik fotoğraflarla nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedirler.

Yeni kimliklere geçiş uygulaması başladığı zaman diliminde, nüfus müdürlüklerinde işlem yapabilmek için randevu alınması gerekliliği vardı. Ancak zamanla yoğunluk azaldığı için, birçok bölgede randevu şartı kaldırılmıştır. Tabii ki isteğe bağlı olarak nüfus müdürlüğüne gitmeden önce randevu alabilir, böylece işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Yeni Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü her yılın başında, o yıl boyunca geçerli olacak kimlik ücretlerini açıklar. 2024 yılı için belirlenen kimlik ücretleri şu şekildedir:

  • Kimlik yenileme ücreti: 83 Türk Lirası
  • Kimlik kartı kayıp bedeli: 166 Türk Lirası
  • Kanuni bildirim süresini aşan yeni doğan bebek kimlik çıkarma ücreti: 83 Türk Lirası

Yeni düzenlemelerle birlikte, yeni doğan bebeklerin kimlik kartları doğumdan hemen sonra ücretsiz olarak çıkartılabilmektedir. Ancak, kanuni bildirim süresini aşan kişilerin bebekleri için kimlik kartı çıkartmak istemeleri durumunda, yukarıda belirtilen ücreti ödeyerek nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?
Yeni Kimlik Ücreti

Kimlik Yenileme Ücreti Nasıl ve Nereye Yatırılır?

Eski sistemde nüfus cüzdanınızı yenilemek için nüfus müdürlüğüne bizzat gitmeniz ve vezneye ödeme yapmanız gerekiyordu. Ancak yeni sistemle birlikte, kimlik yenileme ücreti nasıl yatırılır sorusunun yanıtı biraz değişti. Yeni kimlik kartı çıkarmak için ödenmesi gereken nüfus cüzdanı harcı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla yapılabilmektedir.

Kimlik yenileme ücreti ödeme işlemini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, gelişen teknoloji ve internet kullanımı sayesinde farklı yolları tercih edebilirler. Bu, bankacılık işlemlerinde kullanıcılara sağlanan kolay alternatiflerden sadece biridir.

Vatandaşlar, kimlik yenileme ücreti ödeme işlemi için anlaşmalı bankaların şubeleri dışında ilgili internet sitelerini ve mobil uygulamalarını da kullanma imkanına sahiptirler. Ancak, bazı bireyler internet kullanmak istemeyebilirler. Bu durumda, vatandaşların aklına “Kimlik yenileme ücreti ATM’den yatırılır mı, yoksa bankaya gitmek şart mı?” sorusu gelebilir. Genel olarak, ATM seçeneği her banka için geçerli olmasa da, söz konusu ödemeyi yapmak için kullanılabilecek bir alternatif olabilir.

Kimlik Kartı Veriliş Tarihi Nereden ve Nasıl Öğrenilir?

Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kimlik yenileme ücretini internet üzerinden ödemek isteyen vatandaşların tek bir seçeneği bulunmaktadır: İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmi internet sitesi üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmak. Şu an için anlaşmalı bankaların mobil uygulamaları ve internet siteleri aracılığıyla yeni kimlik kartı harcı ödemesi yapılamamaktadır.

İnteraktif Vergi Dairesi Aracılığıyla Kimlik Harcı Ödeme Günümüzde birçok devlet dairenin online sistemine erişim sağlamak mümkündür. Eğer siz de İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yeni kimlik harcı ödeme işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız, aşağıda verilen adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

İlk olarak, cep telefonu veya bilgisayarınız aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın şifresiz işlemler sayfasına giriş yapın. Sizi ilgili siteye yönlendirecek linki bölüm sonunda bulabilirsiniz.

Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi
Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi

Sitenin ana sayfasına giriş yaptıktan sonra, karşınıza çıkan seçenekler arasından “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” alternatifine tıklayın.

Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi
Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi

Açılan menüde, ‘TC Kimlik Kartı Ödeme’ sekmesine tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak formda, istenilen kimlik detayları ve ödeme için kullanılacak kart bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurun. Bu adımları tamamladığınızda, yeni kimlik kartınız için ödemenizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılan ödemeler otomatik olarak sisteme işlendiği için başvuru sırasında dekont göstermenize gerek kalmaz. Ancak yine de olası aksaklıkları önlemek amacıyla işlem sonrasında size sunulan ödeme belgesini kaydetmeyi unutmamanız önemlidir.

Anlaşmalı Bankaların Şubelerinden Yeni Kimlik Ücreti Ödeme

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birinin şubesini ziyaret ederek kimlik harcı ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Alternatif olarak, ödeme işlemi için PTT şubelerine de başvurabilirsiniz.

Kimliğinizle birlikte ilgili bankalardan birine başvurduğunuzda, görevli işleminizi vizeleyerek tamamlayacaktır. Banka şubelerinden yapılan yeni kimlik ödeme işlemi sonrasında, dekont veya makbuz almayı unutmayınız.

Kimlik yenileme ücretini nereye yatıracağınızı ve hangi banka şubesine başvurmanız gerektiğini merak ediyorsanız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların listesini görmek için TIKLAYINIZ!

Yeni Kimlik Ücreti ATM’den Nasıl Yatırılır?

Eğer kimlik yenileme ücretini bankada sıra beklemek veya internet kullanmak istemiyorsanız, işleminizi ATM’ler aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada önemli bir detayı belirtmek gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların tamamı, yeni kimlik ödeme işlemini ATM üzerinden gerçekleştirme seçeneği sunmamaktadır. Bazı bankalar ise sadece kendi müşterilerine bu imkanı sağlamaktadır. Ancak bu durum tüm bankalar için geçerli değildir; örneğin, Ziraat Bankası, tüm vatandaşlara kartsız işlem menüsünden yeni kimlik ödeme işlemini gerçekleştirme hakkı tanımaktadır.

Ziraat Bankası Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi
Ziraat Bankası Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi

Ziraat Bankası müşterisi olmasanız dahi, Ziraat Bankası’na ait ATM’leri kullanarak kimlik harcınızı ödeyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:

  1. Ziraat Bankası’na ait bir ATM’den “Kartsız İşlemler” menüsünde yer alan “Ödeme İşlemleri” sekmesine giriş yapın.
  2. Daha sonra sırasıyla “Vergi Ödemeleri” – “Sürücü Belgesi ve Kimlik Yenileme” – “Yeni Kimlik İşlemleri” seçimlerini yaparak ilerleyin.
  3. Açılan ekranda TC kimlik numaranızı girdikten sonra yapmak istediğiniz işlemi seçin ve parayı yatırın.
  4. Parayı yatırdıktan sonra ödeme bilgisi otomatik olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sistemine işlenir. Ancak her ihtimale karşı bankamatik tarafından verilen makbuzu almayı unutmayın.

Yeni Kimlik Nasıl Çıkartılır?

Yeni kimlik çıkarma işlemleri birkaç adımdan oluşur. İlk olarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinden veya Alo 196 üzerinden kimlik yenileme randevusu almanız gerekmektedir. Ancak, randevu almadan da nüfus müdürlüğüne başvurabilirsiniz; ancak, pek çok kişinin yeni kimlik başvurusunda bulunduğu düşünüldüğünde, uzun saatler sırada beklememek için randevu almanız zaman kazanmanızı sağlar. Randevu aldıktan sonra, gerekli belgelerinizi ve evraklarınızı tamamlamanız gerekecektir. Yeni Kimlik Kartı Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?

Yeni kimlik için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik tespitini sağlayan başka bir resmi belge ya da kimlik
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Yeni kimlik harcının yatırıldığına dair dekont (Eğer kimlik harcını internetten yatırdıysanız, İnteraktif Vergi Dairesinde işlem sonunda gösterilen belgenin çıktısı da dekont yerine geçmektedir.)

Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra, randevu günü ve saatinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimlik kartınız için başvuru yapabilirsiniz. Bu başvuru sırasında parmak iziniz ve imza örneğiniz alınarak sisteme girilir. Eğer eski nüfus cüzdanınız varsa, delgeçle delinerek iptal edilir ve yeni kimliğiniz teslim edilene kadar, kimlik kartı yerine geçen bir belge size teslim edilir. Soru ve görüşleriniz için lütfen yorumlar bölümünü kullanarak bizimle iletişime geçin.

Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir