Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli?

Açık Öğretim Lisesi, eğitimde farklı bir model sunuyor. Siz de başarıya giden bu yolda adım atmak ve eğitimde fark yaratmak istiyorsanız, Açık Öğretim kayıt belgelerini şimdi hazırlayın. Detaylı bilgiler için yazının devamını okumaya davetlisiniz!

Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merak edilen açık öğretime kayıt olmak için ne gerekli sorusunun bu yazımızdan sizler de cevap bulabilirsiniz. Özellikle açık öğretim lisesine kaydını yaptırmak isteyen kişilerin bu isteğini beyan eden bir dilekçe TC kimlik belgesini gösteren bir belge ve aynı zamanda bir adet çekilmiş biyometrik fotoğraf ile resmi yere gitmeleri gerekmektedir. Bu duruma ek olarak sistem üzerinden kayıt raporunu imzalayarak süreci tamamlamaları gerekirken eğer 18 yaşından küçükler ise bu raporun velileri tarafından imzalanması şartı aranmaktadır. 

Açık Öğretim Kayıt Ücretleri

Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli?
Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli? 2024

Açık öğretime kayıt ücreti için hangi üniversitede ya da hangi lisede açık öğretim okuyacağınıza ve aynı zamanda buranın kriterlerinin neler olduğunu resmi belgeler üzerinden tespit ederek yönlendirmeniz mümkündür. Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlarken Böylelikle kayıt ücretlerini de tamamlama sürecinde sorunsuz olacak şekilde yatırılmak gerekmektedir. 

Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli?

İstenen belgeleri başvuru tarihleri kapsamında eksiksiz bir şekilde tamamlamaya ve istenilen yerlere belirtilen tarih kapsamında götürmeye mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu kapsamda açık öğretim kayıt ücretlerini güncel fiyatlar dahilinde öğrenmek ve buna bağlı olarak Bülent belirlemesini yapmak dikkat etmeniz gereken noktalardan biri olarak da karşımıza çıkar. 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Dil Bölümü Meslekleri Nelerdir?

Açık Öğretime Kayıt İçin Veli Gerekir Mi?

Acik Ogretime Kayit Olmak Icin Ne Gerekli 1 Wpp1691042230833
Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli?

Açık öğretime kayıt yaptırırken üniversite kaydı mı yoksa lise kaydını yaptığınıza bağlı olarak velilerin gerekip gerekmediği değişim göstermektedir. Eğer 18 yaşından küçük bir açık öğretime kayıt yaptıracaksın bu durumda velinin imzası şartı aranmaktadır. Velinin imzası başvuru sürecinde gerekli olup süreç buna bağlı olarak yönlendirilmektedir. 

Ancak kişiye 18 yaşından büyükse bu durumda başvuru şartı için ve izne aranmamaktadır tüm bu süreçlere dikkat edilmeli ve buna bağlı olarak rejim yönlendirme gerekir.  Açık öğretime kayıt için velinin gerekliliği bu nedenle yaşa bağlı olarak değişim göstermektedir. Üstelik oldukça kolay bir şekilde Açık üniversite ilk kayıt yaptırabilmek için belirlenen tarihlerde kayıt ekranın açılmasına dikkat ederek buna bağlı olarak süreci yönlendirebilirsiniz. Ekle Açık öğretim başvurusu kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. 

Örgün Eğitimden Açık Liseye Geçiş Yapabilir Mi?

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan son değişikliklerle birlikte, Açık Liseye geçiş imkanları önemli ölçüde sınırlanmıştır. Yeni düzenleme ile Açık Liseye geçiş, sadece Milli Sporcular, Kaynaştırma Öğrencileri, Koruma Kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışında mümkün olmayacaktır. Öte yandan, örgün eğitimdeki öğrencilerin, 2 yıl üst üste sınıfta kalmamaları şartıyla, örgün eğitimden ayrılamayacakları belirtilmiştir. Bu düzenleme, öğrenci geçişlerini daha sıkı bir kontrol altına almayı amaçlamakta ve eğitim sisteminin belirli özel durumları dışında daha katı bir yapıya kavuşmasını sağlamaktadır. Yapılan değişikliklerin detayları, eğitim camiasında önemli bir gündem konusu olmaya devam ediyor.

Başvurular Nereye Yapılır?

Açık Lise başvuruları, her ilçede en az bir adet bulunan Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Birinci dönem başvuruları genellikle Ağustos ayının son haftasında başlayıp, Ekim ayının ilk ya da ikinci haftasında sona ermektedir. İkinci dönem açık öğretime kayıtları ise genellikle Ocak ayının ilk haftasında başlayıp, Şubat ayının ilk haftasında tamamlanmaktadır. Üçüncü dönemde ise sadece kayıt yenileme işlemi yapılmaktadır. Bu dönemdeki kayıtlar, çoğunlukla Nisan ayının ilk haftasında başlayıp, Nisan ayının son haftasında sona ermektedir.

Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kayıt olmak isteyenler, öncelikle sınav ücretini anlaşmalı bankalara yatırmalıdır. Açık Liseye kayıt yaptıran öğrenciler, her dönem sınava katılabilmek için ilan edilen tarihler arasında sınav ücretini ödemek zorundadır. Bu süreç, öğrencilere sağlanan açık öğretime kayıt kolaylıkları ve başvuru tarihleriyle birlikte, eğitim yolculuklarına adım atmalarını sağlamaktadır. Detaylı kayıt bilgileri ve güncel başvuru tarihleri, Halk Eğitim Merkezleri tarafından duyurulmaktadır, bu nedenle başvurularını düzenli takip etmeleri önemlidir.

Açık Öğretim İlk Kayıt İşlemleri Nedir?

Açık Öğretim Lisesi’ne ilk kayıt yaptıracak öğrenciler, öncelikle T.C. Kimlik Numarası ile anlaşmalı bankalara sınav ücretini yatırmalıdır. Sınav ücretini yatıran aday öğrenciler, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne müracaat ederek ilk kayıt için gerekli evraklarını teslim ederek ön kayıtlarını tamamlayacaklardır. Öğrenci adayı, T.C. Kimlik Numarası ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası’nın bankamatiklerine (ATM) veya şubelerine giderek ya da ilgili bankaların internet bankacılığı üzerinden MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına ödeme yapacak ve dekontu muhafaza edecektir.

Öğrencilerden, Açık Öğretim Lisesine ilk kayıt yaptıracak olanların 18 yaşını doldurmamış olanlar, velileriyle birlikte, 18 yaşını doldurmuş olanlar ise zorunlu durumlar dışında bizzat kendileri Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne başvurmalıdır. Önemli bir bilgi olarak belirtmek gerekir ki, Açık Öğretim Lisesi kayıtlarında yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu adımlar, öğrencilerin kayıt sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlamalarını sağlamak adına atılmalıdır.

Açık Öğretim Lisesi Kayıt Yenileme Süreci Nasıldır?

Öğrencilik durumu “Silik, Donuk veya Aktif” olan öğrencilerimizden açık öğretime kayıt yenileme sınav ücretini anlaşmalı bankalara yatırmış öğrencilerimizin kayıt yenileme işlemleri, sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilecektir. Ancak, kayıt yenileme ücretini anlaşmalı bankalara yatırmış olmalarına rağmen bir iş günü geçtikten sonra hala açık öğretime kayıt yenileme işlemi tamamlanmamış olan öğrencilerimiz, kayıt yenileme işlemini yaptırmak için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne başvurmalıdır.

Otomatik kayıt yenileme işlemi için ilan edilen tarihler arasında her gün mesai bitiminden sonra Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi çalıştırılacaktır. Sistemin çalıştırıldığı saate kadar kayıt yenileme ücretini anlaşmalı bankalara yatıran öğrencilerimizin öğrencilik durumları sistem üzerinden “Aktif” olarak güncellenerek açık öğretime kayıt yenileme işlemi tamamlanacaktır.

Sınav ücreti muafiyeti olanların (mahkeme tedbiri, şehit yakını, gazi vb.) Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine başvurarak öğrencilik durumunu “Aktif” yapmaları ve kayıt yenileme işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

Kayıt yenileme işlemi tamamlanan öğrencilerimizin öğrenci numarası ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak ilan edilen açık öğretime kayıt yenileme tarihleri arasında sınavına girecekleri dersleri seçmeleri ve diğer bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.

Açık Öğretim Lisesi sistemine giriş şifresini unutan öğrencilerimiz, yeni şifrelerini Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinden veya 444 06 32 numaralı Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) telefonundan alabilirler.

Açık Liseye Kimler Başvurabilir?

A) İlköğretim okulu veya ortaokul mezunu olanlar, B) Ortaöğretim kurumlarından ayrılanlar, C) Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, Ç) Bir yükseköğretim kurumundan ayrılan veya mezun olanlardan, meslek liselerinin 3 yıllık veya 4 yıllık sisteminden mezun olanlar ile genel liselerin 3 yıllık veya 4 yıllık alanlı sisteminden mezun olanlar, D) Yurt dışında öğrenim görmüş olup, il millî eğitim müdürlükleri ya da yurt dışındaki eğitim müşavirliği/eğitim ataşeliklerinden, yukarıdaki (A), (B), (C) ve (Ç) maddelerindeki şartlardan birini taşıyan denklik belgesi almış olanlardan, denklik belgesi 19/07/2010 ve daha önceki tarihlerde düzenlenmiş olanlar başvurabilir. (Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/07/2010 tarih ve 76 sayılı kararı ile ülkemizde alanlı sistem kaldırılmıştır.)

Ancak, zihinsel engelli olanların açık öğretime kayıtları yapılmaz, engeli sonradan anlaşılanların kayıtları silinir.

Açık Lise İlk Kayıt İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Açık Liseye başvuru yapmak isteyen adayların sunması gereken belgeler şunlardır:

  1. Açık Liseye Kayıt Dilekçesi
  2. Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
  3. T.C Kimlik Numarasını gösteren belge
  4. Diploma aslı
  5. Kayıt ücretinin yatırıldığına dair belge

Bu belgeler, başvuru sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli olan evraklardır. Başvuru yapan adayların, belirtilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak başvuru merkezine teslim etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, açık öğretime kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belge de kayıt işlemlerinin tamamlanabilmesi için önemlidir. Detaylı bilgiler ve güncel başvuru prosedürleri, Açık Lise resmi web sitesi veya ilgili kurumlar tarafından duyurulmaktadır.

Açık Lise Öğretim Sistemi Hakkında Bilgiler

  • A) Açık Öğretim Lisesi’nde ders geçme ve kredi sistemi uygulanmaktadır. Program, ortak ve seçmeli derslerden oluşmakta olup, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız 3 dönemden oluşmaktadır. Öğrenciler, yapılan sınavlarda başarılı oldukları derslerin kredisini kazanmaktadırlar.
  • B) Millî Eğitim Bakanlığının Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibarıyla tüm okullarda öğrenciler alansız (alan yok) olarak eğitim almaktadır. Açık Öğretim Lisesine devam eden ve kayıt yaptıracak olan her öğrenci bu uygulamaya tabidir.
  • C) Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, ilk kayıt oldukları dönem hariç, her dönem kayıt yenileyerek yapılan sınavlara katılabilirler. 3. dönem sınavlarına ise 3. dönem sınav tarihinin ilk günü itibariyle 17 yaşını doldurmuş, 18 yaşından gün almış olanlar kayıt yenileyerek katılabilmektedir.
  • Ç) Açık Öğretim Lisesine kayıtlı olan öğrenciler, açık öğretim lisesiyle ilgili resmi veya özel iş ve işlemlerini kendisi/velisi başlatarak takibini yapması gerekmektedir.
  • D) Açık Öğretim Lisesine kayıtlı öğrenciler bir dönemde en fazla 12 ders seçebilir ve en fazla 12 dersten sınava katılır.

Açık Lise Sistemine Giriş İçin Tıklayın.

Açık Öğretim Lisesi’nin esnek öğretim sistemi, öğrencilere geniş bir eğitim yelpazesi sunmaktadır. Ders geçme ve kredi sistemine dayanan bu model, öğrencilerin bireysel hedeflerine uygun bir öğrenme deneyimi yaşamalarına olanak tanımaktadır. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara göre düzenlenen sınavlarla öğrenciler, başarılarına uygun kredileri kazanarak mezuniyet yolunda ilerlemektedirler. Siz de Açık Öğretim Lisesi’nin sunduğu avantajlardan faydalanarak eğitim hayatınıza yepyeni bir yön verebilirsiniz. Deneyimlerinizi, beklentilerinizi ve başarı hikayelerinizi bizimle yorumlar bölümünden paylaşın!

Açık Öğretime Kayıt Olmak İçin Ne Gerekli? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir