Memurlar SGK Davalarını Nereye Açarlar? 2024

Memurlar SGK Davalarını Nereye Açarlar?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2008 yılından önceki ve 2008 yılından sonraki memurlar için farklı kurallar uygulandığından memurlar SGK davalarını nereye açarlar? Belirtilen yıllara göre kamu görevlileri ve çalışan memurlar farklı kurallara tabi tutulmaktadır. SGK davaları ile ilgili olan sorunlar hangi mahkeme tarafından incelenmekte ve mahkemelerin nerede görüleceğini bilmek gerekir. Kişilerin SGK hakkında karşısına çıkmakta olan her türlü sorunda mahkeme durumları için iki ayrı mahkemede dava açılır.

SGK Davaları İçin Hangi Mahkemeye Gidilir?

SGK aleyhine açılacak olan davalar için kişilerin yetkili mahkeme olarak iş mahkemesine başvurması gerekir. Çünkü Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinin bulunduğu yer iş mahkemeleridir. Hizmet tespit davalarının incelenmesinde ve görülmesinde görevli olan mahkeme iş mahkemeleridir. Ancak iş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise görevli mahkeme olarak asliye hukuk mahkemesine gidilmesi gerekir. SGK davaları için hangi mahkemeye gidilir? konusunda bu adımlar izlenmelidir.

Hangi Durumlarda SGK’ye Dava Açılır?

İdare mahkemesinde, iş mahkemesinde, asliye hukuk mahkemesinde ve Danıştay da ayrı olarak dava açılması gereken durumlar vardır. SGK tarafından ödenmeyen primler ve borçların olması, sözleşmeye aykırı olarak davranışlarda bulunulması, iş kazası, meslek hastalığı, rapor parası, hak sahipleri gibi konularda uyuşmazlık olduğunda dava açılabilir. Hangi durumlarda SGK davası açılır? konusu için tüm buy maddelerin bilinmesi gerekir. Kişiler dava açmak için gerekli olan sebeplerle birlikte hareket etmelidir.

SGK Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

SGK hakkında açılacak olan davalar hususunda sürenin ne kadar süreceği dava konusu ve davanın uzaması ile ilgili olur. Burada önemli olan konulardan biri de mahkemenin iş yoğunluğudur. Özellikle hizmet tespit davası için davanın açılması halinde yaklaşık olarak 1 – 2 yıl boyunca dava sürmektedir.

Dava açıldıktan sonra belirli sürede çeşitli sebeplerce uzamasından sonra davanın zamanaşımına uğraması durumu vardır. SGK davalarında zamanaşımı süresi ise 5 yıl olarak belirlenmektedir. Bu nedenle işçinin ya da davayı açacak olan kişinin yakınları da bu 5 yıl bitmeden aynı şekilde dava açabilir. SGK mahkemesi ne kadar sürer? Konusunda davanın içeriği ve yoğunluk etkili olur.

Memurlar SGK Davalarını Nereye Açarlar? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir