Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar? 2023

Sitemizde, mesleklerle ilgili tanıtımları ve Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları hakkında bilgilendirici yazılar yayımlıyoruz. Bu nedenle, elektrik elektronik mühendisliği alanında da benzer bir içerik oluşturmaya karar verdik. Bu yazıda, elektrik elektronik mühendisi maaşları, görevleri, çalışma saatleri gibi konular hakkında okuyucularımıza bilgi vermeye çalışacağız.

Elektrik Elektronik mühendisi çalışma şartları ve ortamı nasıldır?

Elektrik elektronik mühendislerinin çalışma şartları ve saatleri, kamu ve özel sektörde çalışanlar olarak iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Kamuda çalışan elektrik elektronik mühendisleri, haftalık 40 saat mesai saatine tabi olarak çalışırlar. Ancak proje yetiştirme dönemlerinde gibi istisnai durumlarda ek mesai yapabilirler. Çalışma şartları açısından, elektrik elektronik mühendisleri iyi çalışma imkanlarına sahiptirler ve alandan alana değişen çalışma ortamlarında çalışabilirler, ofiste, sahada veya laboratuvar ortamında.

Öte yandan, özel sektörde çalışan elektrik elektronik mühendisleri, kamudaki çalışanlar gibi rahat değildir. Özellikle yeni başlayan mühendisler düşük maaşlar karşılığında yorucu ve yoğun bir tempoda çalışmaktadırlar.Elektrik Elektronik mühendisleri, farklı alanlarda ve sektörlerde çalışabilirler. Özellikle;

  • Elektronik cihazların ve sistemlerin tasarım, üretim ve bakımını yapan firmalarda,
  • Elektrikli araçlar, güç sistemleri, enerji üretim ve dağıtımı gibi alanlarda çalışan firmalarda,
  • Otomotiv, havacılık, uzay teknolojisi gibi sektörlerde çalışan firmalarda,
  • Telekomünikasyon, haberleşme, bilgi teknolojisi gibi alanlarda çalışan firmalarda,
  • Savunma, haberleşme, radar ve uydu sistemleri gibi alanlarda çalışan kamu kurumlarında,
  • Elektrik, elektronik sistemlerin bakım, onarımını yapan yerlerde,
  • Enerji üretim, dağıtım ve pazarlama, sistemlerin tasarım, üretim ve bakımını yapan firmalarda,
  • Bilim, araştırma ve üniversitelerde ders veren ve araştırmalar yapan profesörler olarak çalışabilirler.

Elektrik Elektronik mühendisleri, çalıştıkları sektöre ve pozisyonlarına göre farklı görevler yapabilecekleri için çok geniş bir yelpazede fırsatlar sunarlar.

Devlette Elektrik Elektronik mühendisi maaşları nedir?

Yeni başlayan Mühendis için          25650-25750 Türk Lirası

Tabloda, kamuda çalışan elektrik elektronik mühendislerinin ortalama maaşları yer almaktadır. Bu rakamlar, yurtdışı görevlendirmelerinden, ek mesailerden, aile yardımlarından ve benzeri ödemelerden oluşan ek ücretler dahil değildir. Ancak genel olarak, 2023 yılında kamuda çalışan bir elektrik elektronik mühendisi için ortalama maaş 25700 TL dolaylarındadır.

Özel Sektör Elektrik Elektronik mühendisi maaşları nedir?

Yeni başlayan elektrik elektronik mühendisler için kamu ve özel sektör arasında belirgin maaş farkları mevcuttur. Özel sektörde, çoğu şirket yeni mezun veya deneyimsiz elektrik elektronik mühendislerine asgari ücret veya yakın maaşlar vermektedir. 2023 yılı için ortalama olarak özel sektörde yeni başlayan elektrik elektronik mühendisi maaşları 9700 TL dolaylarındadır, ancak bu rakamın üstünde veya altında elektrik elektronik mühendisi maaş veren şirketler de mevcut olabilir.

Elektrik Elektronik mühendisi nasıl olunur?

Elektrik Elektronik mühendisi olmak için, öncelikle lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisliği veya benzeri bir bölümü bitirmek adayların bu mesleğe girebilmeleri için gereken temel şarttır. Lisans eğitiminin ardından, adaylar isteğe ve imkânlarına göre yüksek lisans veya doktora eğitimine devam edebilirler. Bu eğitimlerin yanı sıra, özel sektörde çalışmak isteyen adayların işin gerektirdiği donanıma ve yetkinliğe sahip olmaları gerekmektedir. Kamuda çalışmak isteyen adayların ise KPSS gibi sınavları geçerek atanmaları gerekmektedir.

Elektrik elektronik mühendisi kim olduğunu ve ne iş yaptığını daha iyi anlamak için, elektrik elektronik mühendisi ne iş yapar sorusunu da incelemek faydalı olacaktır. Elektrik elektronik mühendisi olan kişinin yaptığı işleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yeni cihaz, devre ve sistemlerin tasarımını ve geliştirmesini yapmak,
  • Elektrik sistemlerinin ihtiyacını analiz ederek kapasite ve maliyetlerini belirlemek,
  • Elektronik aksamların kontrolünü yapmak ve güvenlik standartlarına uygunluğunu denetlemek,
  • Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performansını arttırmak için uygulamalar geliştirmek,
  • Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretim, bakım, onarım ve gelişimini sağlamak.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Rami Kütüphanesi Nerede? Nasıl Giderim?