Emekli Maaşından Yapılan Kesintiler Nedir?

Emekli Maaşındaki Kesintiler 2024 Emekli Maaş Kesintilerini Sorgulama, Emekli Çalışırsa Hangi Kesintiler Yapılır? Emekli Maaşı Kesintilerini Sorgulama, Emekli Maaşından Ne Kadar Kesinti Olabilir? Emekli Maaşındaki Kesintiler Nasıl Öğrenilir ve daha fazlası yazımızda...

Emekli Maaşı Kesintileri Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli Maaş Kesintileri ve Sorgulama – Emekli maaşları, pek çok kişinin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Emekli olanlar ve emeklilik planları yapanlar, son dakika haberlerini takip ederek emekli maaş kesintileri ile ilgili bilgiler araştırmaktadır. Bu bağlamda, Emekli Maaşından Yapılan Kesintiler Nelerdir? Emekli Çalışırsa Ne Kadar Kesinti Olur? Emekli Maaşı İlaç Kesintisi ne kadar gibi önemli konulara dair cevapları yazımızda bulabilirsiniz.

Emekli insanlar, maaşlarının eksik yatırılmasıyla karşılaştıklarında, bu durumun yaşamlarını nasıl etkilediğini ve neden meydana geldiğini anlamak için çeşitli araştırmalara yönelirler. Emekli maaşı kesintisi, her emekli için kritik bir konu olup, bu kesintinin nedenleri önemli bir merak konusudur. Farklı gruplardan (4A, 4B veya 4C) emekli olan herkes bu durumu yaşayabilir. Dolayısıyla, emekli maaşı kesintisi sebepleri ve bu kesintileri sorgulamanın yöntemleri sürekli olarak incelenir.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? E-Devlet Sorgulama

Emekli Maaşı Kesintileri Nelerdir?

Her emekli insan, emekli maaşındaki kesintilerin nedenlerini anlamak ve öğrenmek isteme eğilimindedir. Emekli maaşı kesinti sebebi sorgulama, oldukça önemli bir işlemdir ve bu kesintilere dair sebepleri aşağıda sıralamak mümkündür:

  • Kişinin devlete olan borçlarından veya icra takibine girmesinden dolayı emekli maaşında dörtte bir oranında bir kesinti yapılır.
  • Nafaka borcu bulunan kişiler, bu borç nedeniyle dava açılması durumunda ve emekli maaşı nafaka bedelinden düşükse, emekli maaşının tamamına el konulabilir.
  • Sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerin muayene ücretleri, reçete ve ilaç katılım payları emekli maaşından kesilir. (Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan ilaçlar için bu durum geçerli değildir.)
  • Kişi emekli olduğu halde fiilen çalışmaya devam ediyor ve aynı anda emekli maaşı alıyorsa, emekli maaşından Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılır.


Emekli maaşı kesinti, Suriye ve diğer ülkelerden gelen sığınmacılara aktarılıyor. şeklinde yayılan bir söylentiye rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu iddiayı yalanladı ve nafaka kesintisi dışında emeklinin haberi olmadan emekli maaşı kesintisi yapılamayacağını açıkladı. SGK, vatandaşları doğru bilgilendirme ve spekülasyonlardan kaçınma konusunda sürekli bilgilendirmekte ve kamuoyunu aydınlatmaktadır.

Emekli Çalışırsa Ne Kadar Kesinti Olur?

Bu durumda, çalışan emekli maaşı kesinti sorununa özel bir bakış açısı kazanmak önemlidir. Ülkemizdeki yaşam koşulları nedeniyle birçok emekli vatandaş, geçimini sağlamak amacıyla çalışmak durumundadır ve bu durum çalışan emekli maaşından kesinti uygulamasını önemli bir sorun haline getirmektedir.

Emekliler, tekrar çalışmaya başladıklarında emekli maaşlarıyla ilgili iki ana durumla karşılaşırlar: emekli maaşı kesintisi ya da Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne (SGDP) tabi olarak çalışma. SGDP ödeyerek çalışan emeklilerin ücretlerinden yüksek oranda prim kesintisi yapılır, ancak bu durumda emekli maaşlarını almaya devam edebilirler. Ayrıca SGDP ödeyerek çalışanlar, işverenin işten çıkarması durumunda veya diğer belirli durumlarda kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak kıdem tazminatı alabilmek için en az bir yıl süreyle sigortalı olarak çalışmak gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu kapsamdaki emekliler, işten ayrıldıklarında emekli maaşlarını almaya devam ederler, ancak bu süre zarfında yaşlılık sigortasına prim ödenmediği için emekli maaşlarında bir artış olmaz.

Fakat emekli olduktan sonra çalışan ve emekli maaşını askıya alan bireyler için durum farklıdır. Bu kişiler, bu dönemde hem emekli maaşı almayarak hem de yaşlılık sigortasına prim ödeyerek çalıştıkları için işlerine son verdiklerinde emekli maaşları yeniden hesaplanarak kendilerine bağlanır. Dolayısıyla, bu gruptaki bireyler emeklilik dönemlerinin sonunda daha yüksek bir emekli maaşı alma avantajına sahip olabilirler.

BAĞ-KUR kapsamında emekli olduktan sonra ticari hayata atılan emekli bireylerin maaşlarından ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her ay yüzde 15 kesinti yapar. Adı geçen yüzde 15’lik kesintinin gerçekleşmemesi durumunda SGK, bu emekli bireylerden geriye dönük prim talebinde bulunabilir.

BAĞ-KUR 5400 Gün Emeklilik Şartları Nedir?

Emekli Maaşı İlaç Kesintisi Nedir?

Emekli maaşı kesintisi açısından dikkate değer bir diğer faktör de emekli maaşından yapılan tıbbi sebepli kesintilerdir. Emekli bireyler hastaneye başvurduklarında veya ilaç reçetesi aldıklarında maaşlarından yüzde 10 oranında katılım payı düşülür. Ayrıca reçeteler için de ek ücret talep edilir.

SGK tarafından karşılanan ilaçlardan kaynaklanan ücret talebi bulunmamaktadır. Emekliler, birinci basamak sağlık kuruluşlarında (sağlık ocağı, dispanser, sağlık merkezi, sağlık istasyonu, anne ve çocuk sağlığı merkezleri vb.) ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler. Özel sağlık hizmetlerinde muayene ücretleri değişkenlik gösterirken, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında daha düşüktür. İkinci basamak sağlık kuruluşları arasında devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, SSK ve diğer resmi hastaneler yer alırken, üçüncü basamak sağlık kuruluşları üniversite hastaneleri ile özel dal eğitim ve araştırma hastanelerini içermektedir. Bu harcamalar, emeklilerin bir sonraki emekli maaşlarından kesinti yapılmak üzere devredilmektedir.

Emekli Maaş Kesintisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli maaş kesintisi sorgulama, emekli vatandaşlar için önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Eğer emekli maaşınızda bir kesinti varsa, yukarıda belirtilen sebeplerden birini veya daha fazlasını içeriyor olmanız muhtemeldir. Bu durumda, emekli maaşı kesintisi sorgulama yöntemlerini öğrenmek gerekmektedir. 4A, 4B veya 4C emeklileri için emekli maaşı eksik ödeme sorgulama işlemleri oldukça basittir, çünkü e-Devlet sistemini kullanmanız yeterlidir. e-Devlet üzerinden emekli maaşı kesintisi sorgulama işlemleri için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Emekli maaş kesintisi sorgulama işlemleri için aşağıda verilen bağlantılardan, dahil olduğunuz sigorta tipine uygun olanı (4A, 4B veya 4C) seçerek tıklayın.

  • e-Devlet platformuna erişim sağlamak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklamanızla işlemlerinize başlayabilirsiniz.
  • Giriş sayfasında, T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi ilgili alanlara girmeniz gerekecek. Daha sonra, “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayarak süreci tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, PTT şubesine kimlik kartınızla başvurarak şifrenizi alabilirsiniz. Gelen şifre ile sisteme giriş yaparak kendi şifrenizi oluşturmanız mümkündür.
  • Ayrıca mobil imza, elektronik imza, banka veya T.C. kimlik kartı gibi alternatif yöntemleri de kullanabilirsiniz.
  • Başarılı bir girişin ardından, 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) veya 4C (Emekli Sandığı) emekli maaşı bilgileriniz ile birlikte emekli maaşı kesintisi ve ödeme ayrıntılarına erişim sağlayabilir, emekli maaş kesintisi sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

4A emekli aylık ödeme ve kesintilere ulaşmak için TIKLAYINIZ!

4B emekli aylık ödeme ve kesintilere ulaşmak için TIKLAYINIZ!

4C emekli aylık ödeme ve kesintilere ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Emekli Maaşı Kesintisi Yasal Mı?

Emekli maaşından kesinti yapılmasını düzenleyen özel bir kanun bulunmamakla birlikte, belirli durumlar haricinde emekli maaşında kesinti yapılamaz. Yukarıda bahsedilen devlet borcu, nafaka ve ilaç kesintisi gibi sebepler dışında yapılan emekli maaşı kesintisi yasa dışıdır ve emekli kişinin haberi olmadan bu tür kesintilerin yapılması hukuki bir ihlal teşkil eder. Bu nedenle, adalet sistemi bu konuda emekli bireyleri koruma altına almaktadır.

Daha önce banka borçlarına bağlı olarak emekli maaşlarından yapılan kesintilere karşı açılan davalar, emekli bireylerin lehine sonuçlandı ve bu davaların verdiği kararlar, emsal nitelik taşıyan önemli hukuki belgeler arasında yer alıyor. Tüketici Mahkemeleri, ticari bankaların alacakları sebebiyle emekli vatandaşların maaşlarından yapılan kesintilerin hukuka aykırı olduğuna defalarca hükmetti. Mahkemeler, yapılan kesintilerin iadesine ilişkin hakem heyeti kararlarını onayladı ve yargılama giderlerini de bankaların karşılaması gerektiğine karar verdi. Bu emsal kararlar, emekli vatandaşlara borç nedeniyle icra takibine düşmelerini ve emekli maaşlarından kesintiye uğramalarını engelleyen yeni hukuki yollar sunmaktadır.

Emekli vatandaşların emekli maaşlarından yapılan kesintilerin sebepleri üzerine yürüttükleri hukuki mücadeleler önemli bir dönemece işaret ediyor. Banka borçları nedeniyle emekli maaşlarına haciz uygulanan bireyler, söz konusu durumda oldukça dikkatli olmalıdır. Yasal düzenlemelere göre, SSK (4A) ve BAĞ-KUR (4B) emeklileri dışındaki emeklilerin maaşlarına üçüncü kişilerin (ticari banka vb.) borçları nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emekli vatandaşların izni gerekmektedir. Bu noktada, emekli vatandaşların, bankalarla imzaladıkları sözleşmelerin detaylarına büyük bir özen göstermeleri ve borçlanma süreçlerini iyice değerlendirmeleri önem taşımaktadır. Zira genel anlamda emekli maaşından kesinti yapılamayacağına dair özel bir yasal dayanak bulunmamakla birlikte, bireyin dikkatli ve bilinçli olması bu konuda kritik bir faktördür.

Kadın Memur Ne Zaman Emekli Olur?

SGK Maaş Kesintisi Haber Verilmeden Yapılabilir Mi?

SGK emekli maaşı kesintilerini sorgulamanın en etkili yöntemi e-Devlet üzerinden yapılan aramalardır. SGK, emekli maaşı kesintisini genellikle ilaç kesintisi, nafaka kesintisi, devlete olan borç gibi belirli durumlar kapsamında uygular ve nafaka borçları dışında emekli bireyden habersiz SGK maaş kesintisi gerçekleştirilemez. SGK maaş kesintisi sorgulama işlemleri esnasında bu durumlar dışında bir sebep tespit edilirse, hukuki adımlar için avukatlara başvurmak önerilir. Ticari bankalarla, konut sözleşmeleri, kredi sözleşmeleri gibi üçüncü kişilerle yapılan sözleşmelerde içeriğin detaylı bir şekilde okunması ve imza atılması, borç yükünün ne şartlarda kabul edildiğinin açıkça anlaşılması önemlidir. Sözleşme içeriğinde sizin onayınız olmadan kimse emekli maaşınızdan SGK maaş kesintisi yapamaz.

Emekli Maaşı Kesintileri Nedir? 2024

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir