Memur Nasıl Olunur? Memur Olma Şartları

Memur Nasıl Olunur? Memur Olma Şartları, Düz Memur Nasıl Olunur? Kadrolu Memur Olma Şartları Nelerdir? Lise Mezunu Memur Nasıl Olurum? Belediyede Memur Olmak İçin Ne Yapmalıyım? Memur Atamaları, Memur Maaşı ve daha fazlası haberimizde...

Memur Nasıl Olunur? Memur Olma Şartları
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çoğu bireyin arzusu, devlet memuru olarak atanmaktır. Bu noktada, memur atamalarının nasıl gerçekleştiği, belediyede memur olma yolları ve en pratik memur olma yöntemleri gibi konular oldukça merak edilmektedir.

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, devletin sürekli hizmetlerini yerine getiren ve aylık maaş karşılığında çalışan kişiye memur denir. Daha geniş bir açıklamayla, devlet memuru; devlet kadrolarına seçilerek veya atanarak yerleşen, anayasaya uygun bir şekilde sorumluluklarını yerine getiren ve kendisine tanımlanan yasal yetkileri kullanarak görevini icra eden bir görevli olarak tanımlanabilir.

Memur Atamaları Nasıl Yapılır?

Merkezi Atama

Merkezi atama süreci, ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS sonuçlarına dayanarak yapılan tercihler sonucunda gerçekleşmektedir. Bu atamalara katılabilmek için ilanlarda belirtilen şartları taşıyan her aday başvuruda bulunabilir. Aranan kriterler şu şekildedir:

  • Başvuran adayların yaş sınırı 35 olarak belirlenmiştir.
  • Adayların geçmişinde yüz kızartıcı suç niteliğinde bir suç kaydının olmaması gerekmektedir.
  • Adaylar, mesleklerini etkin bir şekilde icra edebilecek sağlık düzeyine sahip olmalıdır. (Engelli ve özürlü personel alımları hariç)
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçları şüpheli olan adayların başvuruları kabul edilmemektedir.
  • Devlet kadrolarına atanabilmek için en az lise diplomasına sahip olmak gerekmektedir. (İlkokul mezunları temizlik hizmetlerinde çalışabilir, ancak devlet memurluğuna geçiş için lise diplomasına sahip olmak şarttır.)

Adaylar, belirtilen şartları karşıladıktan sonra KPSS’den yeterli puanı aldıklarında atama sürecini beklemeye başlarlar. Ortaöğretim (lise), ön lisans ve lisans mezunları için, atanmama durumunda her zaman bir sonraki sınav için hazırlıklarını sürdürmeleri gerekmektedir. KPSS sınavı, ortaöğretim (lise) ve ön lisans düzeyinde iki yılda bir, lisans düzeyinde ise her yıl merkezi sistem sınavı olarak düzenlenir. Sınavda, Genel Kültür ve Genel Yetenek başlıkları altında toplam 120 soru sorulmaktadır. Soruların dağılımı şu şekildedir:

Genel Kültür

  • Tarih: 27
  • Coğrafya: 18
  • Temel Yurttaşlık Bilgisi: 9
  • Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel Kültür: 6

Genel Yetenek

  • Sözel Bölüm – Türkçe: 30
  • Sayısal Bölüm – Matematik: 30

Bu bilgiler ışığında adaylar, sınavda başarılı olabilmek ve atanma şanslarını artırmak adına ilgili konulara odaklanabilirler.

Memurlar SGK Davalarını Nereye Açarlar?

Açıktan Atama

Açıktan atama süreci, devlet kurumlarının kendi mevzuatlarına uygun olarak personel alımı yapacaklarını basın ve/veya internet üzerinden duyurmasıyla gerçekleşir. İlgili ilanda belirtilen şartları taşıyan herkes başvuruda bulunabilir. Başvurular, ilanlarda belirtilen yöntemlere göre şahsen ilgili birime gidilerek veya online olarak gerçekleştirilir. Başvuruların ardından adaylar arasında yazılı ve sözlü sınavlar düzenlenir. Örneğin;

  • Askeri personel,
  • TUBİTAK,
  • Bazı üniversiteler,
  • Bakan yardımcı müdürü kadroları,
  • Avukat ve şube müdürü uzmanları,
  • Din işleri yüksek kurul üyeleri,
  • Başbakan müşavir kadroları,
  • Bazı belediyeler KPSS şartı aramaz.

Açıktan atama sürecinde, yayınlanan ilanda belirtilen şartları taşıyan her birey başvuruda bulunabilir. Bu sistemde KPSS zorunluluğu bulunmaz ve eğer sınava girilmişse alınan puan etkisizdir. Sözlü mülakat sınavını başarıyla geçen herkes, KPSS şartı aranmadan söz konusu kadroda çalışmaya başlayabilir. KPSS puanı ve mezuniyet derecesi fark etmeksizin, tüm memur adaylarının ilk olarak adres kayıtlarını Nüfus Müdürlüklerine yapmaları gereklidir. Ayrıca bulundukları şehirdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne de kayıtlarını yaptırmaları önemlidir.

Memur Disiplin Soruşturması Nasıl Yapılır?

Sınavdan Sonra Ortaöğretim (lise), Ön lisans ve Lisans Mezunları Nasıl Devlet Memuru Olabilir?

KPSS’den 90 ve üzeri puan alan adaylar, etkili bir atama tercihi yapabilmek için profesyonel destek almayı düşünebilirler. Daha düşük puan alan adaylar ise, bilgisayar sertifikası, ehliyet, kalorifercilik, aşçılık, ustalık, güzellik uzmanlığı gibi belgelere sahip olmak, bir devlet kurumuna yerleşme şanslarını önemli ölçüde artırabilir.

Ortaöğretim ve ilköğretim mezunu devlet memuru adayları için, belirli meslek gruplarına ait (berberlik, aşçılık, kasaplık, terzilik, kalorifercilik vb.) belgelere sahip olmak gereklidir. Genellikle sınavsız alım yapan işverenler tarafından talep edilen bu belgeler ve ikamet şartları, ilanlarda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Tüm adaylar, yayınlanan ilanları dikkatlice incelemeli ve uygun şartları taşıyorlarsa başvuru yapmalıdır. Kamu personeli alımı haber siteleri düzenli olarak takip edilmelidir. Bu ilanları takip ederek, alım duyurularını ilk önce öğrenmek ve başvuruları kaçırmamakla birlikte, yazılı ve sözlü sınavlara hazırlık için de ekstra zaman kazanabilirsiniz.

Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer? 

Belediyede Memur Olma Nasıldır?

Belediye memuru, belediye tarafından çeşitli hizmet görevlerinde aylık maaş karşılığında istihdam edilen personeli ifade eder. Belediye memurlarının sorumlulukları arasında şu görevler bulunmaktadır:

  • Altyapı hizmetleri sunmak,
  • Çöp toplama ve çevre temizliği işlemlerini gerçekleştirmek,
  • İmar izni ve tedariği sağlamak,
  • Şehir ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunmak,
  • Sağlık hizmetleri vermek,
  • Nikah kıyma ve kayıt işlemlerini tutmak,
  • İhtiyaca göre ekonomik konutlar inşa etmek ve projeleri denetlemek,
  • Gerekli izinleri vermek,
  • Okul çağındaki çocuklara ve/veya yetişkinlere eğitim, meslek ve sanat kursları düzenlemek,
  • Kütüphaneler açmak,
  • Bölgedeki tarihi eserleri korumak,
  • Kültür merkezleri oluşturmak,
  • Tiyatro, müze, spor salonu veya çeşitli sinema salonlarının açılış ve faaliyet yürütme çalışmalarını gerçekleştirmek.

Belediyelerde memur olma şartlarını düzenleyen yönetmelik, 14 Kasım 2017 tarihli 30240 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Özel idare ve belediyelerin memur alma yönetmeliği için TIKLAYINIZ!

Valilikte Memur Nasıl Olunur?

Valilik, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur ve bu sebeple İçişleri Bakanlığına başvuru yapmak gereklidir. Yapılan başvurular, valilik tarafından incelenir ve boş kadro bulunuyorsa değerlendirilir. Ancak, valilikte boş kadro bulunmuyorsa başvurular geri çevrilebilir.

Hastanede Memur Nasıl Olunur?

Belirtildiği gibi, devlet hastaneleri, KPSS sonuç puanına göre veya açıktan atama yoluyla memur alımı gerçekleştirmektedir. Benzer bir şekilde, üniversite hastaneleri de aynı yöntemleri kullanarak memur alımlarını gerçekleştirmektedirler.

En Kolay Memur Olma Yöntemi

Ülkemizde birçok kurum ve kuruluş, devlet memuru olarak istihdam edeceği personeli sadece sözlü mülakata tabi tutarak KPSS sınavı olmaksızın alır. Bu kurumlar, çalışma kadrolarına alacakları personeli kendi değerlendirme süreçleri ile belirlemeyi tercih ederler. İlgili formalitelerin tamamlanmasının ardından, personel alımını ilan yoluyla duyururlar. Bu tür kurumlara yapılan başvurular için personel alım ilanları titizlikle takip edilmeli ve başvurular, belirlenen tarih ve mesai saatine kadar tamamlanmalıdır. Başvurularda geç kalınmamalıdır.

Son dönemde hayata geçirilen ‘İstisnai Memur Alımı’ uygulaması, mevcut kanuni düzenlemelere dayanmaktadır. İstisnai memur alımı kapsamında atanmış olan memurlar, ilerleyen süreçte devletin farklı kadrolarına tayin olma imkanına sahiptirler. Bu nedenle, bu avantajlı uygulamadan faydalanmak isteyen herkes, çeşitli kadroların boşalmasını ve benzeri fırsatları takip etmektedir. Naklen atamalarda özel bir hak talep etmek anlamına gelmese de, yine de son derece avantajlı bir uygulama olarak değerlendirilmektedir.

İlgili düzenlemelere ait kaynak için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. kısım 1. bölüm madde 59’a tıklayarak göz atabilirsiniz.

Memur Nasıl Olunur? Memur Olma Şartları 2024 

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir